Ioga Nidra a Figueres

La relaxació del somni conscient

Presencial i online

Dissabte 20 de juliol

〰️

Dissabte 20 de juliol 〰️

La relaxació és una necessitat en el mon tant complex en el que estem immersos, però perquè sigui efectiva no pot ser només una relaxació física, sinó que també hem de relaxar de manera conscient la ment i les emocions. I això és el que ens ensenya el Ioga Nidra, el ioga del somni conscient, i que treballarem en aquest taller de tres hores, durant les quals no només farem una relaxació sinó que a través de diferents tècniques i exercicis ens preparem per tal de desenvolupar una pràctica completa i efectiva. Serà doncs, una experiència integral que gravarem en vídeo perquè la puguis repetir a casa.

Què és el Nidra?

El Ioga Nidra deriva d’antigues practiques tàntriques, i és una important tècnica de meditació i relaxació profunda. Es tracta d’una poderosa tècnica a través de la qual aprenem a relaxar-nos de manera conscient, moment en què la consciència se separa de l’experiència exterior (òrgans sensorials) i de l’estat de somnolència. Llavors, i només llavors, la ment s’aquieta profundament i es torna poderosa. En aquest estat podem millorar l’esquema corporal, la capacitat de concentració,desenvolupar la memòria, augmentar el coneixement, la creativitat, descobrir el nostre potencial interior, reestructurar la ment, etc.

  • Entendre el concepte de somni psíquic o somni conscient.

    Aprendre a relaxar-se a nivell mental, físic i emocional.

    Aprendre el concepte d’atenció i el treball dels sentits.

    Saber establir el vincle entre la relaxació profunda i el treball de desenvolupament personal i espiritual.

    Establir el punt d’ubicació dels principals obstacles a la relaxació

    Aprendre a utilitzar el sankalpa com a tècnica de desenvolupament personal.

    Aprendre a fer aflorar l’activitat inconscient per a purificar el psiquisme.

  • Exercicis de consciència corporal

    Exercicis de treball dels sentits.

    Pratjadhara i dharana

    Visualitzacions

    Relaxacions

    La importància de la respiració

    Actualització temes pendents

  • De10:00 a 13:00

  • 55€

Què aporta el Nidra?

 

A través de la pràctica del Nidra, com dèiem, la ment es torna molt poderosa i capaç d’incidir directament en l’inconscient. Podem millorar la salut corporal, les aptituds mentals, ordenar la ment, millorar totes les nostres capacitats, alliberar aspectes no resols del passat, activar el nostre potencial... Tot a través de la relaxació física, emocional i mental, en un estat de son plenament lúcid, com hem comentat, en el que podem operar en els dos nivells: el conscient i l’inconscient. Si bé és cert que en un inici potser ens costi mantenir-nos en aquest punt de frontera, i potser l’exterior ens cridi l’atenció o ens acabem adormint, l’entrenament correcte i la resolució dels temes pendents que tant en aclaparen (ens n’adonem o no) ens portaran de ben segur a la consecució de l’objectiu. En l’estat de Nidra la consciència no es vincula ni amb el conscient ni amb l’inconscient, és un estat neutre i estable, profundament receptiu capaç de captar tot el potencial inconscient, el que roman en els nivell més profunds de la ment. A través de l’observació poden reconèixer sense obstacles els nostres mons interior i resoldre els conflictes ocults. I potser també podem arribar a trobar el sentit profund de la nostra vida.

El Nidra, doncs, no és una simple tècnica de relaxació, no és una manera d’apaivagar la ment i relaxar el cos. No només. És un veritable treball interior i dinamitzador del procés espiritual. I és en aquest sentit que l’hauríem d’entendre i practicar. Ara bé, i les persones que no tenen aquest propòsit i aquesta intenció? És cert que la majoria dels practicants de ioga no tenen aquesta disposició a un treball interior en profunditat, però sempre pot servir per obrir la ment i el cor de les persones, i proporcionar més benestar. No n’hauríem d’excloure ningú de la seva pràctica perquè, si pot tenir algun efecte en qualsevol persona, sempre serà positiu. Veurem, tanmateix, algunes contraindicacions, que responen essencialment a psicopatologies més o menys greus.

El Nidra no és una tècnica mil·lenària, per bé que sí que beu de la tradició més antiga, del Tantra. El va desenvolupar Swami Satyananda Saraswati, nascut el 1923, qui es va adonar que quan dormim hi ha una potència latent, una consciència que roman desperta, podríem dir. Desperta i alerta. I que entrenant prou bé la ment podem desenvolupar aquest potencial. I vet aquí que a partir d’aquesta reflexió i de la seva experiència, que va néixer el Nidra, a partir de tècniques ancestrals. El Tantra, com dèiem, va ser la font on es va inspirar per a elaborar el que avui en dia es coneix com el procés de Nidra, o “son conscient”

El somni psíquic o conscient

L’estat de nidra es pot traduir com a “son psíquic o conscient”, per bé que no té res a veure amb dormir, ni amb el son, ans tot al contrari: hem d’estar molt desperts, amb la ment molt atenta. D’aquí la importància de desenvolupar bé pratyahara, i arribar a una relaxació profunda conscient tal que permeti que aflorin les impressions mentals de l’inconscient (samskaras). Per arribar a aquest estat de relaxació profunda, cal que la consciència es desenganxi de l’exterior (pratyahara), al que ens mantenim lligats a través dels sentits, però sense caure en el son. Aquest difícil equilibri l’aconseguim portant la consciència fins la frontera, talment com si hi hagués un mur des del qual veiem un costat, el conscient, i l’altre, l’inconscient. En aquest punt la ment s’aquieta i es torna poderosa, capaç d’incidir directament en l’inconscient. És com dormir, sí, però amb total lucidesa, per això se de li diu “son”,


O bé, contacta amb nosaltres